28 Mart 2014 Cuma

Ekmeklikten Araba Garajımız

    Türkiye'deki ikinci haftamızı da doldurduk. Bir haftamız babaanemizde bir haftamızda anneannemizde geçirdik. Sağolsunlar iki annemizde bize o kadar yardımcı oluyor ki haklarını nasıl ödeyeceğiz bilemiyorum. Hamza geldiğimizden beri kuzenleriyle vakit geçirme fırsatı buldu. Kuzenlerimizden biri 3 yaşında, diğer kuzemiz ise 2 yaşında. Kuzenlerle bir araya gelince farkettim ki bu aylarda oyuncaklarını paylaşmak onlar için biraz zor oluyor. Çoğu şeye "benim" demeye başladı. O yüzden oyuncaklar üzerine de tartışmalar olabiliyor. Bunun yanında çok güzelde oynayabiliyorlar.
    Hamza'nın bu aralar arabalar daha çok ilgisini çekmeye başladı. Arabalarla oynarken onların seslerini çıkarmaya, onları sıraya sokmayı çok seviyor. Sıralarken yanyana yada önlü arkalı çok düzgün bir şekilde yerleştirebiliyor. Bende onları sıraya sokmaya çalışırken bir yandan renklerine göre gruplara ayırıp renkleri de öğretmeye çalışıyorum. Henüz renkleri ayırt etmese bile renkleri söylemeye başladı. 
   Babanemizde kaldığımız sıralarda arabalarla oynarken babamızın aklına değişik bir fikir geldi :) Hamza'nın arabalarına garaj... Arabalarını yerleştirmesi için ekmekliği Hamza'nın ellerine bıraktık :) Böylece arabaları ekmekliğin içine ve dışına yerleştiriken çok güzel vakit geçirdi. Hemde Hamza'yı çok oyalayan bir oyuncak oldu. Böylece eşyalarını da düzenlemeyi öğrenmesine yardımcı oluyor. Bu aylarda hatta daha öncesinde düzene alıştırmak gerekiyor bana kalırsa.


  Oyuncakları oynadıktan sonra birlikte toplamak yada sadece oynayacağı oyuncakları vermek bu aylarda öğenebildikleri şeyler. Daha sonra bu tarz alışkanlıkları vermek zorlaşıyor çünkü. 

    Biraz düşününce evdeki çoğu şeyden çocukları oyalıyacak bir çok oyuncak bulunabiliyor. Bakalım ilerleyene zamanlarda daha neler bulucağız hep birlikte göreceğiz.


24 Mart 2014 Pazartesi

Sürprizler ve Hazırlıklar

    Üç ay aradan sonra tekrardan Türkiye'deyiz :) 1 haftamizi babamızla birlikte geçirdikten sonra şimdi babanelerimiz ve anneannelerimizle özlem gideriyoruz. Hamd olsun Hamza hem kuzenleri, hem teyzelerimiz, amcalarımızla yabancılık çekmeden kaldığı yerden muhabbetlerine devam etti. Babamızdan ayrılmamız tabiki zor oldu heran babamızı soruyor. Bu aylarda çocukların anne yada babalarından ayrılmaları ne kadar doğru bilmiyorum ama etkilendikleri kesin. Anne yada babadan ayrılma korkusu ile daha çok bağlanıyorlar. Bizim ki biraz mecburiyetten ama inşAllah babamızda bir ay sonra yine yanımıza gelicek.
    Ailelerimizle özlem gidermek yanında, bir de onların bize sürprizleri oldu. Kızımız için hazırlıklarımıza onlarda katkıda bulundular. Buradan hepsine tek tek teşekkür ediyoruz. Aldıkları herşey o kadar güzel ve şirinki insan baktıkça bakası geliyor.



    Bebek hazırlıkları yaparken anne baba olarak hiç bir eksiklikleri kalmasın istiyor insan tabikide. Bizim ikinci bebeğimiz olunca hem biraz tecrübe hemde oğlumuzdan kalan eşyalar olunca biraz daha şanslıyız bu konuda. Neler lazım olabilir diye düşünüyorsanız eğer sizlere de yardımı olabilir diye bir kaç ana başlık olarak yazmak istedim :) Ilk başta hastane çıkışları kullanışlı oluyor. Bize hastane çıkışlarımızın biri amcalarımızdan biride teyzelerimizden hediye geldi. Oğlumuzdan kalan yeşil ve sari renkli kızların giyebileceği renkler olunca yeterince hastahane çıkışlarımız var. Onların yanında aldığımız bir kaç tane alttan çıt çıtlı badilerimiz var. Genellikle kısa kollu olanları tercih ediyorum. Doğdukları mevsim için kısa kollu daha kullanışlı oluyor. Bunların yanında biberon, emzik ve biberon temizleme fırçamızda hazır. Oğluma emzik vermiştim kızıma ilk etapta vermeyi düşünmüyorum ama zorlanırsamda emziğe başvurabilirim :) Bunların yanında gezerken gördüğüm bir kac elbise, yine anneannemiz babaannemizin hazırladıkları elbiseler çoraplarımızda var. Gerekli olan eşyaları madde madde yazsam heralde okunması daha kolay olur diye düşünüp hemen maddeler halınde sıralamaya başlıyorum :)
- Hastahane Çıkışları
- Alttan çıt çıtlı badilerimiz
- Biberon ve emzik
- Hastane çıkışında yoksa battaniye
- Bebek bezleri islak havlular
- Pişik Kremi 
- Yelekler
- Patik ve ayakkabılar
- Mendil ve mama onlükleri
Bunlar dışında kullanılacak eşyalar olarak ise 
- Yatak odası yada beşik (Oğlumuza yatak odası almıştık onun yanında park yatağımızda vardı, ama kızımıza Türkiyede evimizi kapadığımız için ilk başlarda kullanmak için anneannemizde park yatak Riyadh'da kullanmak için ise beşik tarzı birşey almayı düşünüyoruz. Park yatak yanınıza alıyorsanız kullanışlı olabiliyor.) 
- Oğlumuzdan kalma puset (Bizde Chicco'nun living 3'lü seti var çok memnun kalarak kullanıyoruz.)
- Bebek küveti ve filesi 
- Şampuani lifi yada süngeri
- Bebek havlusu 
- Yatarken kullandığımız yan yatış yastığı (Oğlumuzdan kalma yine)

    Şimdilik aklıma gelenleri yazdım, eksik kalanları da aklıma geldikçe eklerim inşAllah. Ikinci çocuk olunca daha çok kullandığımız şeyleri yazmak, gereksiz olanları elemek istedim. Bebek alışverişine çıkacak olanlara da şimdiden kolay gelsin :) Hem eğlenceli hemde zor zamanlar :) Zor zamanlar olması çok şey almak istiyor insan ama kendinize hakim olmalısınız bence :)
  
    



12 Mart 2014 Çarşamba

Yolculuk Zamanı

    Her konuda bu kadar hızlı miyim bilmiyorum ama taşınma konusunda hızlı olduğumuzu söyleyebilirim :) Dördüncü senemizde beşinci evimize taşınacağız yarın. Hem taşınma, hem Türkiye'ye yolculuk biraz yorucu olucak galiba :) Uzun bir süre Riyadh'da olmayacağız. Bakalım oğlumla oralarda neler yapıcağız, kızımız için neler hazırlayacağız. Bizi neler bekliyor göreceğiz inşallah. Bildiğim birşey var ki orada istediklerime daha kolay ulaşabilirim :) 
    Ya malzeme eksikliğinden ya vakit bulamadığımdan bazi işlerimiz yarım kaldı. Yarım kalanların bazısını Türkiye de tamamlamayı düşünüyorum. Bazısını ise gelince inşAllah :) Bitirdikçede sizlerle paylasıcam. 





Hepinizin dualarını bekliyorum. Kısa bir süre sonra görüşmek dilegiyle ...




10 Mart 2014 Pazartesi

Kızımıza Hazırlıklar Devam...

    Kızımız için hazırlıklarımız yavaş yavaş devam ediyor :) Maddi ve manevi hazırlıklarımız ...
    Bir yandan doğduğu zaman nelere ihtiyaç olabilir diye onları hazırlamaya çalışırken bir yandan da tekrar döndüğümüz zaman inşAllah kızımızın da güzel süslü bir odası olsun diye çalışmalarım devam ediyor :)
Insan istediği zaman neler yapabiliyormuş Riyadh'da öğrendiğim şeylerden biri de bu. Her yeni yer bize yeni şeyler öğretiyor. Vakitlerimiz biraz daha güzel geçirmek için oluşturduğumuz bu blog, oğlumla güzel vakit geçirebilmek için oynadığımız oyunlar ve kızımız için neler yapabilirim diye düşünürken kendi becerilerimi de görmeye başladım :) Ya da insan anne olunca becerileri mi artıyor acaba :) Bebeklerimizle birlikte bize o yeteneklerde mi veriliyor acaba Rabbim tarafından :)
     Sizlerin de hem çocuklarınız hem de evıniz için birşey yapmanız çok kolay. Önemli olan karar vermekmiş :) Internette küçük bir araştırma, beğendiniz şeyleri seçmek, gerekli olan malzemeleri de temin ettikten sonra iş sizin ellerinize kalmış:) 
    Bende kızım için beğendiğim kanaviçe örneklerini bulup internetten çıktı aldım. Onları kumaşa işledim. Daha önce çok yaptığım birşey değildi deneme yanılma derken ortaya birşeyler çıktı. alıp onları yerleştirmek için çerçeve gerekiyordu onuda Ikea'dan  alıp içine güzelce yerleştirdim işte sonuç...


    Yeni evimize taşınınca onları da yerleştiricez inşAllah...
    Odasına yaptığımız hazırlıkların yanında birde ihtiyaç olur diye aldıklarımız var. Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben ya indirim reyonlarına bakıyorum yada internetten uygun fiyata bulduklarımı sipariş verip eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyorum :) Sezonda çok yüksek fiyata olan markalar sezon sonunda çok indirimli fiyata bulabiliyorsunuz. Sizlere de tavsiye ederim :)









8 Mart 2014 Cumartesi

Hayvanlar Sözlüğümüz

    Eğer sizde bir anneyseniz ve gece uykunuz kaçtıysa, yapabileceğiniz şeylerden birisi çocuğunuza için güzel bir sürpriz hazırlamak olabilir :) Bu gece benimde uykum kaçınca aldım elime renkli boya kalemlerini birde kartonu oğlum için hayvanlar sözlüğü hazırlamaya başladım... Oğlum doğana kadar resimde bu kadar becerikli olduğumu bilmiyordum :) Resimleri görünce bu mu beceriklilik ben daha iyisini yaparım diyenler mutlaka çıkabilir :) Ama çöp adamdan başkasını çizemeyen biri için gayet başarılı buldum ben :) 
   2 yaş öncesi çocuklar için ilgilerini çekebilecek güzel bir aktivite olarak düşünüyorum... Hem bu aylarda resimler ilgilerini çekiyor hemde konuşmaya çalıştıkları için onları oyalayabiliyor. Benim oğlum şu anda 21 aylık ve hayvan seslerini taklik etmeyi çok seviyor. Öyle zamanlara rastladık ki sabah gözünü açar açmaz hayvan sesleri çıkarıp bizi güldürmeye çalışıyor... Bende o yüzden ilk sözlüğümüzü hayvanlar sözlüğü olarak başladım :) 



  Sabah uyandığı zaman her yeni şey gördüğünde yaptığı gibi ufak sözlüğümüzü de alınca ilk başta her tarafını inceledi. Hayvanlarımızın resimlerine bakarken hem isimlerini hemde seslerini taklit etmeye başladı. Araba yolculuklarımızda da genellikle bu tarz şeyler yanımıza alınca koltuğumuzda oyalaması kolay oluyor. 
    Hem bu tarz şeyleri gördükçe, eline de boya kalemlerını alınca defterine çizdiği seylerin ne olduklarını anlatmaya başlıyor. Tabiki de bu aylarda henüz birşey çizemiyor sadece kendince boyama yapıyor ama o boyamaları yaparken bir yandan da bana ne boyadığını anlatıyor :) Böylece hikayeleştirmis oluyoruz ve çok eğleniyoruz. Bu sözlüklerin devamını yapmayı da düşünüyorum. Mesela taşıtlar, yiyecekler doğamız gibi olabilir. Ama bir dahaki sefere farklı materyallerde kullanmayı düşünüyorum...
    Bizden bu günlükte bu kadar :) Birkaç gün sonra inşallah hem Riyad’daki yeni evimize geçicez hem de kızımıza kavuşmak için Türkiye'ye gidicez. Hepinizin dualarını bekliyorum :)



2 Mart 2014 Pazar

Küçük Sürprizler

    Geçen ay eşimin doğum günüydü. Bizde eşime sürpriz olsun diye evde küçük mutluluklar hazırladık. Sizlere de fikir olabilir düşüncesiyle paylaşmak istiyorum. 
Ilk olarak güne güzel bir kahvaltıyla başlamak...
Sıradan bir kahvaltı değilde biraz daha farklılaştırmak için kahvaltının içine küçük ayrıntılar koymak...
Kürdana sarılmış küçük özel notlar gibi...


Kahvaltıya başlamadan önce ise oğlumuzun ve kızımızın babaları için yazılmış notları :)
Henüz ikiside konuşamadığı için o güzel dilekleri hazırlamak anne olarak bana düşüyor tabi :)
Bir konuşma baloncuğu oğlumuza, 
Bir konuşma baloncuğu kızımız adına annesine :)


Akşama ise yine özenle hazırlanmiş bir akşam yemeği...


    Ve tabiki de doğum günleri doğum günü pastası olmadan olmaz :) Ama pastamızı hazır olarak aldığımız için babamıza çok sürpriz olmadı :) Çünkü Arabistan'da eşler olmadan dışarı çıkmak çok normal bir şey değil :) Bizde o yüzden tek bir pasta almak yerine çesit çesit dilim pastalar aldık :)



   Bugün de evde hazırlanabilicek küçük sürprizlerle sizlerleydik. Daha farklı fikirler mutlaka aklınıza gelebilir :) Bizde o fikirleri duymaktan mutlu oluruz :)