18 Haziran 2014 Çarşamba

Kırklama (kırk çıkarma)

    Bugün ki yazımız gelenekelerimizden olan kırklama (kırk çıkarma) ile alakalı olacak. Kırk çıkarılacağı zaman neler yapılır aslında çok bilmiyorum ama büyüklerimizden öğrendiğim kadarıyla yapmaya çalıştık. Şimdi de yaptıklarımızı size anlatmaya çalışacağım :)

    Aslında Zeynep Ervamızın kırkı dolana kadar sık sık banyosunu yaptı. Ama kırkıncı gününde (bu gün bazı yörelere göre değişiklik gösterebilirmiş 7-21 ) kırklama dediğimiz banyosunu yaptı. Bu banyosunda farklı olarak banyo suyunun içine her biri bir kere ihlas suresi okunmuş fasulye ( başka bir yerden duyduğuma göre bulgur ), altın, para, tes
bih koyduk. Bu suyu üzerinden dökerken de babanemizin bize verdiği kırk tasını kullandık. Bu kırk tası dediğimiz tasın özelliği ise üzerinde arapça olarak ayet yada dua yazılı ve üzerinde 20 tane küçük anahtar var. 40 defa olmak üzere bu  tas ile de kızımızı yıkadık :)


      Banyosundan sonra ise kendi aramıza da Kuran-ı Kerim'imizi okuyup duamızı yaptık. Rabbim bizleride duaları kabul olan kullarından nasip etsin inşAllah.
      Kırk banyosundan sonra bu adetten midir bilmiyorum ama en güzel kıyafetlerını giydirdik ve bize de hatıra kalsın diye fotoğraflarımızı da çektik :) Bu yeni dönem kırklamalara konulacak olan bir madde olabilir tabiki :) 




    Rabbim hayırlısıyla ileri ki yaşlarını da göstersin inşallah Zeynebim…


4 yorum: